Zdrowe przekąski – możliwe?

Przeczytasz w 3 min.

Kiedy nadchodzi czas przekąsek, często sięgamy po niezdrowe, pełne tłuszczu i sztucznych składników produkty. A co by było, gdybyśmy jedli zdrowe przekąski, które są w dodatku pyszne? Czy to jest w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak! Przedstawiamy kilka propozycji zdrowych przekąsek.

Pamiętaj, że odpowiednio zbilansowana dieta składa się z pięciu posiłków, a dwa dania (drugie śniadanie oraz podwieczorek), stanowią właśnie przekąski. Wybieraj zatem zdrowe smakołyki! Te najzdrowsze możesz przyrządzisz samodzielnie w domowym zaciszu lub skorzystać z naszego cateringu dietetycznego, wybierając z szerokiej oferty diet pudełkowych. W naszych dietach znajdziesz najświeższe składniki i doskonale wyselekcjonowane produkty.

Pomysłów na zdrowe zagryzki jest multum – zarówno słodkie, jak i wytrawne. Każdy znajdzie coś dla siebie. Wystarczy tylko odrobina chęci oraz czasu, żeby efekt był zaskakujący. Oto kilka naszych propozycji:

Zdrowe wytrawne przekąski 

Warzywa do schrupania

Marchewka, np. z humusem czy dipem, to klasyk. Jeśli jednak nie przepadasz za surową marchewką, sięgnij po paprykę lub seler naciowy. Warzywa strączkowe z kolei to główne źródło błonnika pokarmowego, żelaza, potasu, wapnia, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz innych  składników mineralnych. Dlatego tak ważne, by były w Twojej diecie.  A dodatek świeżych warzyw to wręcz bomba witaminowa! Tego typu przekąski to idealne drugie śniadanie do pracy.

Chipsy z pieczonych warzyw

Domowe chipsy sprawdzą się idealnie jako przekąska w pracy, podróży lub podczas oglądania filmu. Do ich przygotowania wykorzystaj  bataty, buraki, jarmuż, marchew, seler, cukinię lub pietruszkę. Takie chipsy nie są smażone w głębokim tłuszczu, więc są mniej kaloryczne. Tradycyjne chipsy zawierają aż 30% niezdrowego oleju. Warzywne za to dużo błonnika, który ułatwia odchudzanie.

Domowy hummus

Hummus – to pasta/dip, z przetartej ciecierzycy z dodatkiem tahini (pasta z sezamu), popularna na Bliskim Wchodzie. Można go przyrządzić w wersji klasycznej lub smakowej z dodatkiem buraka lub pieczonej czerwonej papryki. Wybierz wersję, którą najbardziej lubisz. Do tego surowe marchewki, obrane i pocięte w słupki i przekąska gotowa!

Zdrowe przekąski na słodko

Świeże owoce

Jabłko czy banan to smaczne, słodkie, a przy tym wygodne do zjedzenia przekąski – nawet „w biegu” w pracy czy w szkole. Będąc w domu można z nich przygotować zdrowe sałatki owocowe. To też idealne rozwiązanie na imprezy czy spotkania towarzyskie. Pamiętaj, aby wybierać dobrej jakości, świeże i koniecznie te sezonowe produkty!

Domowe praliny

Do ich przygotowania wystarczą tylko 4 składniki: suszone daktyle, orzechy laskowe, masło orzechowe oraz olej kokosowy. Daktyle są coraz bardziej popularne w przepisach na zdrowe słodkości. A to dlatego, że są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, witamin oraz przeciwutleniaczy. Masło orzechowe to znakomity zamiennik tradycyjnego tłuszczu mlecznego. Wysokiej jakości masło orzechowe (co najmniej 90% zawartości orzechów) to dawka białek, aminokwasów, jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Przygotowanie pralinek jest banalnie proste! Daktyle namocz w wodzie, orzechy dokładnie zmiel. Następnie odsącz daktyle i zblenduj z  pozostałymi składnikami.
Z powstałej masy uformuj niewielkie kulki (pralinki), wstaw na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

Koktajle i owoce

Przekąski ze zmiksowanych owoców w postaci smoothie czy koktajli to witaminowe bomby. Kolorowe, apetyczne, o niedużej liczbie kalorii, świetnie nadadzą się do szybkiego przekąszenia pomiędzy posiłkami. Dysponując blenderem lub wyciskarką, można przygotować je samodzielnie w domu.

A jeśli wolisz coś bardziej wykwintnego, to skorzystaj z naszego cateringu dietetycznego, który przygotowujemy z najlepszych i świeżutkich składników. Sprawdź nasze diety pudełkowe!

Sprawdź również: