Zdrowe napoje na każdą pogodę
Przeczytasz w 4 min.
To, że należy pić około 2 litrów płynów, wiemy. Jednak co najlepiej pić latem, co zimą? Czy zawsze woda jest najlepsza? Jakie zdrowe napoje wybierać, by nie miały sztucznych konserwantów i niepotrzebnego cukru?
Woda jest oczywiście podstawą. Prawidłowo nawodniony organizm może prawidłowo funkcjonować, a najlepiej nawadnia go właśnie woda. Są jednak zdrowe napoje, które smakują ciekawiej niż woda, a przy tym doskonale wspomagają naszą formę. Jakie napoje przygotować, gdy na zewnątrz plucha i chłód? Co będzie najlepsze w upały?
W pierwszym odruchu sięgamy po to, co najłatwiej i najszybciej można dostać, czyli gotowe soki. Jednak nie tędy droga, bowiem takie napoje zawierają wiele konserwantów i barwników, a mało w nich cennych składników odżywczych. Zazwyczaj są produkowane z rozcieńczonych przecierów z dodatkiem cukru. Dodatkowo obróbka termiczna, której są poddawane, niszczy witaminy i mikroelementy.
Dlatego zamiast kupować „gotowce”, poświećmy troszkę czasu i przygotujmy sami dobrej jakości, świeże, pyszne i zdrowe napoje. Mamy propozycje na każdą pogodę.
Napoje dla ochłody
Domowa woda smakowa
Gotowe wody smakowe na sklepowych półkach wcale nie są takie zdrowe! Jeśli przyjrzymy się temu, co zawierają w swoim składzie, zobaczymy cukier, sztuczne aromaty oraz konserwanty. Dużo lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie samemu takiej wody. Wybierzmy ulubione świeże owoce, podzielmy je na cząstki i zalejmy wodą mineralną. Dodatkowo smak napoju możemy wzbogacić dodając goździki, świeże liście mięty lub melisy.
Owocowy kompot
Przygotowuje się go z różnorodnych świeżych czy mrożonych owoców. By wzmocnić jego smak, nie dodając cukru, można wrzucić np. wanilię, cynamon, goździki, kardamon lub świeże zioła, jak mięta.
Świeżo wyciskane soki owocowe oraz warzywne
To opcja dobra na upały, ale i na inne pory roku! Takie soki są cennym źródłem witamin i minerałów. Podstawą soku powinny być świeże warzywa. Owoce, które jednak są źródłem cukru, niech będą raczej dodatkiem np. na przełamanie zbyt intensywnego warzywnego smaku.
Tradycyjna lemoniada
Eliksir na letnie upały to domowa lemoniada! Z czego ją przygotować? Z wody, soku z cytryny oraz zdrowszych zamienników białego cukru. Smak świeżości wzmocnią liście mięty. Lemoniadę można przygotować również z truskawek, arbuza, malin, pomarańczy, limonek czy brzoskwiń.
Na jesienną słotę
Kompot z suszonych owoców
Suszone owoce są doskonałe na jesieni. Zastępują z powodzeniem słodycze, a kompot z nich jest świetnym napojem w okresie jesienno-zimowy. Jeżeli wzbogacimy jego skład o aromatyczne, rozgrzewające korzenne przyprawy jak imbir, cynamon, anyż, uzyskamy napój idealny na jesienny wieczór.
Ziołowe napary
Napary z ziół mają właściwości prozdrowotne. Do wyboru mamy m.in. rumianek działający uspokajająco oraz rozluźniająco, melisę, która wycisza, uspokaja, miętę poprawiającą trawienie, działającą rozkurczowo. Kwiat hibiskusa obniża ciśnienie krwi, a pokrzywa poprawia trawienie, ma właściwości moczopędne oraz antybakteryjne. Poczuj smak ziołowych herbat.
W mroźny wieczór
Napar herbaciano-imbirowy
Imbir ma rozgrzewającą moc, którą warto wykorzystać, przygotowując zimowe napoje. Nasz sprawdzony przepis: do zaparzonej herbaty, dodajemy starty na tarce lub drobno posiekany świeży korzeń imbiru. A jeśli dodasz odrobinę miodu… Będzie Yummy! Napój przy tym świetnie wspomaga trawienie, a i podczas przeziębienia pomoże zwalczyć chorobę.
Herbata z kardamonem
W tym przypadku zalewamy wrzątkiem rozgniecione w moździerzu ziarna kardamonu, a następnie parzymy w nim herbatę. Napar ma również działanie rozgrzewające i jest niezwykle aromatyczny.
Niezależnie od pogody – koktajle i smoothie
O każdej porze roku delektujmy się koktajlami z owoców i warzyw. Oczyszczają organizm, eliminują toksyny i chronią przed działaniem wolnych rodników, które szkodzą komórkom. Smoothie czy koktajl powinny zawierać zielone warzywa liściaste, jak szpinak, ze względu na wysoką zawartość chlorofilu. Taki napój pomaga w redukcji złego cholesterolu. I oczywiście wysoka zawartość witamin w owocach jest zbawienna dla naszego układu odpornościowego.
Sprawdź również: