Jak zmniejszyć ilość białego cukru w diecie?
Przeczytasz w 3 min.
Biały cukier wstrzymuje spalanie tłuszczu, powoduje otyłość, próchnicę, niedobory witamin oraz wapnia. Nie mówiąc już o tym, że zaburza poziom cukru w organizmie. Sposobów na zmniejszenie ilości białego cukru w diecie jest sporo.
Biały cukier jest spożywany na całym świecie. Trudno go całkowicie uniknąć, bowiem jest nie tylko w oczywistych produktach, jak gazowane napoje, soki owocowe, słodycze, jogurty, ale nawet w wędlinach! Czy są zamienniki białego cukru, dzięki którym nie trzeba rezygnować ze słodkiego smaku potraw i napojów?
Jest ich sporo, a wybór zależy od preferencji smakowych oraz tego, do czego te substytuty cukru będziemy dodawać.
Moc miodu!
Zaleca się często, by cukier zastępować miodem. Czy to dobre rozwiązanie? Zarówno cukier, jak i miód mają wysoki indeks glikemiczny, czyli nie są wskazane dla osób np. z insulinoopornością. Miód jest jednak naturalnym i nieprzetworzonym produktem, dlatego jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych – działa antybakteryjnie, wzmacnia odporność. Różne rodzaje miodu mają różne działanie. Miód lipowy łagodzi kaszel, wspomaga leczenie przeziębienia i grypy, akacjowy wspomaga pracę układu trawiennego. Miód rzepakowy wpływa korzystnie na pracę serca oraz niewydolność krążeniową, gryczany z kolei jest wskazany przy stanach nerwicowych i problemach z krążeniem. Niezależnie jaki rodzaj, ważne, aby wybierać miody naturalne!
Cukier brzozowy
Cukier w diecie można zastąpić cukrem brzozowym, zwany też ksylitolem. Z wyglądu przypomina zwykły cukier w postaci białych kryształków. Posiada właściwości prozdrowotne, działa przeciwbakteryjne, a przy tym ma dwa razy mniej kalorii, niż cukier biały.
Erytrol
Jest to naturalny słodzik uzyskiwany z niektórych owoców, wodorostów oraz grzybów. Erytrol jest mniej słodki i mniej kaloryczny w porównaniu do ksylitolu. 100 g tej substancji to jedynie 20 kalorii, a indeks glikemiczny wynosi zero. Można go używać, podobnie jak ksylitolu, do słodzenia napojów, deserów oraz wypieków.
Syrop z agawy
To środek słodzący, produkowany z niektórych gatunków agawy. W smaku podobny do miodu. Syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny – około cztery razy niższy, niż miód, czyli to dobre rozwiązanie dla osób z problemami z gospodarką cukrową w organizmie.
Syrop klonowy
Jest mniej kaloryczny niż miód, aczkolwiek zawiera spore ilości cukru.
Lukrecja
Wykorzystywana jest do słodzenia herbat, owocowych napojów oraz ciast. Korzeń lukrecji stosuje się jako środek moczopędny, przeciwbakteryjny, przeciwzapalny oraz wykrztuśny.
Stewia
Substancja słodząca polecana podczas odchudzania, a także osobom z nietolerancją sacharozy. Wykazuje właściwości prozdrowotne, przeciwzapalne.
Cukier kokosowy
Produkuje się go z soku palmy kokosowej. Ma brązowy kolor i karmelowy zapach. Jest zdecydowanie mniej słodki, niż biały cukier. W swoim składzie posiada witaminy z grupy B oraz potas.
Suszone owoce
Do ciast, ciasteczek, placków czy muffinek można dodawać suszone owoce, takie jak banany, rodzynki, daktyle czy żurawina.
Czym więc najlepiej zastąpić cukier w diecie?
Wybierzmy zamiennik, który będzie nam najbardziej odpowiadał i wprowadźmy go na stałe do swojej diety. Warto jednak ograniczyć spożywanie nawet tych zamienników.
Jedzmy na zdrowie!
Sprawdź również: