Jak wzmocnić odporność – zadbaj o siebie jesienią
Przeczytasz w 2 min.
Jesień to trudny okres dla naszego organizmu – chłodne, deszczowe dni, brak słońca, a co za tym idzie spadek poziomu witaminy D w naszym organizmie. Jak zatem wzmocnić odporność i nie dać się chorobom?
Wychodząc z domu koniecznie zabierz ze sobą parasol, ciepły szalik oraz kubek z rozgrzewającym napojem. Pomyśl także o zmianie swojej diety, a do codziennego planu wprowadź kilka zdrowych nawyków.
Odpowiednio zbilansowane posiłki to must have w okresie jesienno-zimowym. W naszym cateringu dietetycznym Yummy Diet wiemy, jak to zrobić.
Zacznijmy od początku, czyli od śniadania!
By dobrze zacząć dzień, pamiętaj o śniadaniu! Solidne śniadanie wesprze organizm w walce z wirusami, dostarczając już na start odpowiednią ilość energii. Poniżej kilka wskazówek, jak wzmocnić odporność:
- Zamień tradycyjne kanapki na ciepłe śniadanie typu jajecznica lub omlet z dodatkiem ulubionych warzyw.
- Jeśli wolisz śniadanie w wersji na słodko, przygotuj owsiankę lub musli z sezonowymi owocami, miodem i rozgrzewającymi przyprawami: cynamonem, kardamonem, imbirem, anyżem.
- Poranną kawę zastąp świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy i grejpfruta, lub rozgrzewającym naparem cytrynowo-imbirowym z dodatkiem kurkumy i goździków.
- Wybieraj produkty bogate w witaminy oraz składniki mineralne, które wspierają pracę układu immunologicznego.
Teraz czas na obiad!
Gotując jesienny, obiad stawiaj na sezonowe produkty, np.: dynie, buraki, jabłka, śliwki, gruszki, bakłażany, wszelkiego rodzaju warzywa kapustne oraz korzeniowe. Wyczaruj z nich zdrowe zupy krem, warzywne gulasze oraz surówki. Jesienne owoce dodaj do naleśników, racuchów, placuszków i innych słodkich dań. Możesz zapiec je również pod kruszonką z dodatkiem aromatycznych przypraw. To super pomysł na deser!
W lokalnym warzywniaku warto też zaopatrzyć się w syrop z czarnego bzu, konfiturę z dzikiej róży oraz dobrej jakości miód. Te produkty to doskonałe źródło witamin. I już mamy odpowiedź, jak wzmocnić odporność.
Wieczorową porą…
Długie jesienne wieczory najchętniej spędzamy w domowym zaciszu, dlatego postaraj się przygotować zdrową kolacje. Dania, które zaserwujesz powinny być lekkostrawne, ale jednocześnie pełnowartościowe. Kolacje możesz przygotować na ciepło lub na zimno. O tej porze roku świetnie sprawdzi się sałatka z pieczonych warzyw korzennych lub z buraków z dodatkiem koziego sera. Jeśli wolisz wersję na ciepło, postaw na warzywną zapiekankę.
A więc do dzieła! Zadbaj o siebie i nie daj się jesiennej słocie. Skorzystaj z naszych porad lub pozwól nam się Tobą zaopiekować. Wybierz jedną z naszych diet pudełkowych. Z naszym cateringiem dietetycznym będziesz jeść zdrowo i pysznie, wzmacniając odporność.
Sprawdź również: